Slavkovské radary 2018 - Loučka - výsledky

03.09.2018 18:22

Na neděli 2. září byla jako každý rok vyhlášena tradiční horská časovka Slavkovské radary, kterou pořádá Cykloteam Lipník nad Bečvou už od roku 2004 (pokud mě je známo). Velkým otazníkem bylo do poslední chvíle počasí. Na celý víkend byly hlášeny silné bouřky. Ty se ve finále také konaly, ale v Lipníku naštěstí přešly v sobotu navečer a především řádily v noci na neděli. Nedělní ráno bylo tedy mokré, ale teplé a pofukoval východní vítr. K polednímu se začalo oteplovat a zvedl se také čerstvý východní vítr. Ten sice rychle osušil silnice, ale pro cyklisty na otevřených úsecích časovky představoval docela problém. K tomu navíc noční proudy vody na několika místech především v lese vyplavily na silnici bláto s kamením. Cestou nahoru to nebyl takový problém, ale ve sjezdu bylo třeba dávat velký pozor.

Na start jsem se jako obvykle vypravil až k polednímu a startoval jsem krátce po půl dvanácté. V té době už sice bylo pěkně teplo, ale východní vítr silně pofukoval. Bylo to znát, nejdříve v otevřené pasáži před vjezdem do lesa, kdy foukal zprava a otravoval. Ovšem nahoře za lesem, za ostrou pravou zatáčkou do Slavkova, se do mě opřel pěkně zepředu. Myslím, že první polovinu trati jsem zvládl výborně, ale v závěru jsem už cítil, že nedokážu jet naplno. Zřejmě už nejsem v optimální formě a závěrem sezóny jsem přece jen unavený. Na přiloženém záznamu z polaru je to myslím dobře vidět. V druhé půli časovky jsem nedokázal trvale udržet vysokou tepovku a občas si ulevil. Dosažený čas 17:53 přesto považuji v daných podmínkách za vynikající. V celkovém pořadí stačil na druhé místo.

Naprosto fantasticky časovku zvládl Petr BLAŤÁK, který s časem 16:35 obsadil celkové první místo. Za daného počasí to byl super výkon a dovolím si spekulovat, že za lepších podmínek, by Petr byl schopen atakovat rekord trati. Já doufám, že nepoleví a příští rok se o to pokusí znovu. Myslím, že na to má a budu mu držet palce. Velká gratulace ke skvělému výkonu!

Bohužel bylo znát, že letos nepřijelo tolik účastníků, jako v minulých letech. Některé možná odradilo nepředvídatelné počasí, předpověď na neděli se posledních pár dní neustále měnila. Spíše si však myslím, že někteří dali přednost Šela maratonu, který se letos konal souběžně. Normálně se Šela jezdí začátkem května, ale po letošních jarních vichřicích bylo v lesích hodně polomů a v květnu se do lesů nesmělo. Šela se tak musela termínově přesunout a vyšlo to zrovna na první víkend v září.

Velké poděkování organizátorů závodu Cykloteam Lipník nad Bečvou. Po loňském neúspěchu, kdy jim konání závodu zhatilo škaredé počasí, si můžou na své konto připsat další úspěšný ročník.

Velké poděkování Edovi za fotky.

Závěrem souhrn všech dostupných informací:

Zpět