Cyklomaraton Rampušák, Štíty - je konec?!

29.05.2016 17:58

A je to tady zase! Sporné a gumové ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích opět úřaduje a šmahem pera ruší další klasiku mezi českými maratony. Ještě dnes mám v živé paměti, jak se poslan  ci parlamentu při schvalování doložky k zákonu s názvem "zvláštní užívání komunikace" dušovali, že toto ustanovení míří předevšm na nelegální (tajné) akce na silnicích. Už jste někdy viděli, aby tajná akce žádala o povolení? Jenže džin z láhve je vypuštěn a čeká jen na příležitost. Letos dopadl plnou silou ve Štítech a tradiční silniční cyklomaraton Rampušák nebude! Je to smutné, ale byla to jen otázka času. A jestli si myslíte, že je to poslední silničářská akce, která padla, tak se mýlíte. Džin je stále venku a čeká na příležitost.

Je to v pořadí už třetí český cyklomaraton který takto neslavně a nedobrovolně skončil. O desítkách lokálních amatérských akcí ani nemluvě. Kdy skončí zvůle, které brání občanům užívat veřejných statků v údajně bohulibém zájmu (údajně jde o bezpečnost, čí?), je ve hvězdách.

Osobně jsem hodně smutný, na Rampušáka jsem jezdil moc rád, i když jsem na něm zažil také pár dramatických okamžiků, daleko více bylo těch příjemných. Byl bych moc rád, pokud by se organizátorům podařilo neblahé rozhodnutí do budoucna zvrátit, ale jelikož se to zatím nikde v podobných případech nepovedlo, jsem v této věci velmi skeptický.

Zpět