Králické okruhy - výsledky

17.06.2015 17:03

Čtvrtým a zatím pro letošek posledním podnikem Moravského poháru, který jsem navštívil, byly Králické okruhy, které se konaly v prosluněném a horkém sobotním dopoledni třináctého června. Opět byli se mnou v roli doprovodu Eda Pospíšil a Mirek Mikláš.

Trať Králických okruhů (66 km/1220 m), jako jedna z mála, končí v náročném stoupání. Musím se přiznat, že právě takové zakončení mám nejraději, škoda jen, že takových závodů je u nás poskrovnu.

Zřejmě i díky pěknému počasí se na startu sešla početná skupina závodníků, takže krátce před desátou nás do závodu vyrazila poměrně početná skupina. Spolu s kategorií B jsme dali dohromady asi padesátičlenný balík. Ten se po hlavní silnici směrem Mladkov a Pastviny pěkně natáhl, ale jelo se celkem v pohodě. Před Mladkovem jsem se musel začít posouvat dopředu. Kdyby se to ve stoupání za Mladkovem snad roztrhalo, abych nezůstal vzadu. Na čele se už v té době angažovali jak Libor Homola, tak Olda Tesař. Nemohl jsem si dovolit zůstávat moc vzadu.

Do Pastvin jsme dorazili stále ve velkém balíku a tak jsem si při průjezdu kolem přehrady hlídal čelo závodu. Bylo to trochu nervózní. Jeden jezdec z béčka neudržel nervy na uzdě a zřejmě proto, že ho nechce nikdo střídat, udělal vlnu, až málem skončil v příkopě. Naštěstí se mu všichni stihli vyhnout. Nejvíc práce s tím asi měl Libor, který jel v té chvíli těsně za ním. Naštěstí se nic nestalo! Holt horká mladá krev, ve svatém nadšení zapomíná, že tyhle náhlé manévry obvykle končí špatně. Měl velké štěstí, že neublížil sobě ani nikomu jinému!

Do prvního stoupání na České Petrovice jsem najížděl pěkně spolu s čelem skupiny. Tempo bylo z počátku dost vlažné. Béčkaři na čele téměř nebyli vidět. Většinu kopce odtáhl LiborOldou. Já jsem se také párkrát zapojil. V závěru kopce tam byly nějaké nástupy, ale vše jsem pochytal a do sjezdu jsem najížděl kousek za čelem.

Ve sjezdu do Mladkova bylo třeba jet velmi opatrně, v lese bylo ještě mokro po noční bouřce a hodně nečistot ze stromů. Skupina se trochu natáhla, ale ve stoupání za Mladkovem se opět sjela dohromady. Na začátku druhého kola nás zbylo kolem dvaceti.

Druhé kolo nepřineslo žádné podstatné zvraty, jen ve stoupání se skupina maličko redukovala a v závěru se opět nastupovalo. Takže do závěrečné pasáže zpět do Králík nás z Mladkova vyjíždělo asi patnáct. Na rovných úsecích se před námi objevil uprchlík, který se vydal osamoceně dopředu už v nájezdu do prvního kola. Pomalu jsme se k němu přibližovali, ale nějaká větší aktivita k jeho dojetí se nekonala, i když se jelo celkem slušné tempo. Bylo jasné, že ho stejně dojedeme. Poslední desítky metrů jeho náskoku nakonec zlikvidoval Pavel Vašíček. K odbočce na Dolní Lipku jsme tedy dorazili společně ve skupince asi dvanácti lidí.

V rovinaté pasáži před Heřmanicemi se celkem nic moc nedělo, sice občas někdo nastoupil, ale skupinka se vždy sjela. V krátkém stoupání za vesnicí jsme začali dojíždět jednotlivce z druhého balíku, který jel pouze jedno kolo. Bohužel v krátkém výšvihu na konci stoupání, mě právě odpadlíci trochu zkomplikovali život a musel jsem si sjíždět odlepa. Podařilo se a do závěrečného úseku za Dolní Lipkou jsem jel v závěru skupiny. Nicméně, blížil se začátek závěrečného stoupání, takže jsem se pomalu začal tlačit dopředu.

V kopci se zrychlilo a v první polovině stoupání jsem neměl problém s udržením tempa na čele. Jenže asi v půli stoupání se to zlomilo a maličko mě došlo, takže jsem nedokázal zachytit nástup Libora, který mě v té chvíli předjel. Jeho náskok se bohužel navýšil na desítky metrů a já už věděl, že tohle v závěru nesjedu. Takže jsem si v posledních stovkách metrů hlídal hubený náskok na Oldu.

Naši kategorii C s přehledem vyhrál Libor HOMOLA. Já jsem finišoval na druhém místě čtyři vteřiny za ním. Olda Tesař dojel na třetí příčce tři vteřiny za mnou. Celkově vyhrál závod skvělým závěrem Lubomír Petruš. Já jsem projel cílem celkově na sedmém místě. Soupeřům blahopřeji a děkuji za pěkný závod!

Závod to byl moc pěkný a pěkně jsem si zazávodil. Děkuji svému doprovodu ve složení Mirek Mikláš a Eda Pospíšil. Edovi také děkuji za fotodokumentaci.

Poslední poděkování posílám organizátorům závodu z Klubu přátel cyklistiky Králíky. Trať byla dobře připravená a zabezpečená. Všechno fungovalo na výbornou. Menší zmatky s výdejem startovních čísel ráno při prezentaci padají na hlavy vedení Moravského poháru. A počasí bylo taky parádní.

Závěrečný výsledkový servis:

Zpět