DOS-RAS EXTREME 2017 - Postojná, Slovinsko

18.05.2017 17:44

Po roční přestávce se minulý týden ve Slovinsku konal již desátý ročník ultramaratonu DOS-RAS EXTREME. V letech 2012 a 2013 jsem byl přímo účasten tohoto vrcholového klání ultracyklistů a mám tedy k závodu blízký vztah. Proto mě potěšilo, že se po roční přestávce vrátil. Ve čtvrtek v podvečer se vydalo z Postojné do deštivé noci, mimo ostatní kategorie, především 29 sólo závodníků. Všichni měli před sebou trať o celkové délce 1220 kilometrů s převýšením 13000 metrů.  V začátku závodu sice počasí moc nepřálo, bylo chladno a občasné přeháňky. Ale za nejvyšším bodem závodu sedlem Vršič už prý to bylo jen lepší a lepší. Do cíle pak v limitu dojelo deset závodníků v hlavní sólo kategorii a osm závodníků v kategorii nad 50 let. Hlavní kategorii vyhrál Slovinec Alojz POGLAVC v čase 44:58:30. Kategorii nad 50 let vévodil vynikající slovinský ultramaratonec Marko BALOH, který deklasoval své soupeře časem 46:20:30. Všem vítězům, ale i těm, kteří dokázali v časovém limitu dosáhnout cíle, srdečně blahopřeji.

V sólo kategorii letos startoval také náš zástupce, velmi zkušený borec Patrik BARTÍK v dresu DRÁSAL TEAM Holešov. Bohužel už po třetí časové kontrole na 440. kilometru se jeho jméno přesunulo v on-line přenosu do kolonky DNF. Zatím nevím, co se stalo a proč tak zkušený závodník odstoupil. Z výsledkové listiny je patrné, že až po třetí časovou kontrolu jel velmi dobře. Zrovna u Patrika mě to hodně překvapilo. Několikrát jsem měl tu čest s ním absolvovat stejný závod, a pokud vím, zatím nikdy nevzdal. Doufám jen, že důvodem jeho odstoupení byl nějaký technický problém a ne něco horšího.

Moc bych si přál, aby letošní ročník DOS-RAS EXTREME byl začátkem nové doby této, nebojím se říci, kultovní akce, která se vždy pyšnila skvělou atmosférou. Závěrem přikládám kompletní výsledkovou listinu ročníku 2017.

Zpět