Časovka Skřítek - výsledky

02.06.2014 10:29

Časovka ze Sobotína na sedlo Skřítek se stala v posledních třech letech mou pravidelnou zastávkou. Závod pořádá Cyklistický spolek Víno Karabina, Revia, a je zařazen do závodního kalendáře Moravského poháru. To znamená, že letos jsem jel také sbírat další body do soutěže MP.

Myslím, že tahle časovka je hodně výjimečná. Především tratí. Jezdit časovku do kopce na časovkářském kole se jen tak nevidí, ale mírný sklon stoupání k tomu přímo vybízí. Já, časovkářského stroje nemaje, volím alespoň triatlonové nástavce a kazetu 12-25. Dá rozum, že vzhledem k vysoké průměrné rychlosti, jezdím celé stoupání na velký převodník. Nicméně, není to zase tak jednoduché. Na 14-ti kilometrech krásné široké asfaltky se zvednete o bezmála 450 výškových metrů, takže žádná ulejvanda, ke konci se tenhle kopec pěkně zajídá.

V předchozích dvou ročnících jsem jel tuto časovku tři týdny po ultramaratonu, tudíž jsem nebyl ještě na 100% regenerovaný. Sice jsem vždy zajel dobře, ale letos jsem si věřil na čas pod 28 minut. Počasí nám vyšlo a po nic moc počasí během týdne se udělalo pěkně. Nebylo ani zima ani moc teplo. Jen ten nepříjemný severní větřík nás potrápil, protože se na úbočí kopce každou chvíli otočil jinak.

Úvodní pasáž vyšla podle mých představ, ale v druhé půli kopce jsem se nevyhnul problémům. Jestli byl přepálený začátek nebo jsem volil moc těžký převod v zatáčkách proti větru nevím, ale u Ztracenky na cca 10 km mě najednou hrozně ztvrdly nohy. Je to vidět i na záznamu z Polaru, že tam mám pokles tepovky. V závěru kopce se mě to sice podařilo „rozchodit“, ale v té chvíli jsem téměř jistě ztratil pár vteřin, které mně pak ve výsledku hodně chyběli. Na záznamu z Polaru je to vidět zhruba ve 21. minutě, kde je náhlý pokles tepovky.

Výsledkem mého snažení byl čas 27:22,03. Hlavní cíl jsem si tudíž splnil a jsem spokojen. V pořadí naší kategorie mě s časem 27:21,05 předstihl skvělý Libor Homola, ale bylo to velmi těsné, ztratil jsem na něj necelou vteřinu. Pro třetí místo si dojel časem 28:15,32 Pavel Kuda. Oběma soupeřům blahopřeji!

Závěrem se sluší poděkovat pořadatelům z Cyklistického spolku Víno Karabina, Revia. V tomto případě to dělám rád a po zásluze. Akce je vždy dobře organizačně zabezpečena, už výběr místa pro zázemí závodu u restaurace U Guralů je skvělý. V okolí je dostatek místa na zaparkování a také zázemí restaurace poskytuje dostatečný servis pro zmožené účastníky. Odpovídá tomu i tradičně vysoká účast závodníků, letos 116 účastníků. Navíc pěkná, náročná a spravedlivá trať to jen umocňuje. Takže moc díky!

Děkuji svému doprovodu ve složení Pavel Bonta a Eda Pospíšil. Eda udělal pěkných pár fotek, které jsem je umístil do fotogalerie. Nakonec přikládám výsledkovou listinu a již zmiňovaný záznam z Polaru.

Zpět